Bron: www.e-gezondheid.be

De hongeraanvallen die ons in zeven haasten om het even wat naar binnen doen werken – maar meestal wel iets zoets –verstoren het evenwicht in onze voeding en doen ons bijkomen. Dat is genoegzaam bekend.

Hoe kunnen we eraan ontkomen?

Hongeraanvallen: echte honger of gewoon eetlust?

Hongeraanvallen ontstaan soms uit een plots opkomend hevig gevoel van honger, maar soms is het ook gewoon een hevige, onweerstaanbare trek in iets.

Om er iets aan te doen, moet u eerst weten met welke van beide soorten hongeraanvallen u kampt, en dat is niet altijd makkelijk.

Hongeraanvallen uit honger

Gaat het om honger, om echte honger?

Dan moet u uw lege maag voelen rammelen, misschien bent u ook een beetje draaierig, zijn uw ogen moe en ziet u wat wazig, of voelt u zich slap in de benen.

De vraag rijst dan wanneer u voor het laatst gegeten hebt.

Als dat lang geleden is, als u bijvoorbeeld het ontbijt of middagmaal overgeslagen hebt, als u al uren niets meer gegeten hebt, dan is uw hongergevoel ook echte honger.

Hetzelfde geldt als een van deze maaltijden niet voedzaam genoeg was.

Uw bloedsuikerspiegel is gezakt en uw lichaam heeft echt behoefte aan voedsel. Dat kan om het even wat zijn, maar niet noodzakelijk iets zoets.

Remedies tegen hongeraanvallen uit honger

De oplossing is natuurlijk om geen maaltijd over te slaan! Al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan…

Maar als u rond 11 uur geveld wordt door een echte hongeraanval, zult u op de duur wel moeten toegeven en ’s ochtends een volwaardig ontbijt klaarmaken.

Een volwaardige maaltijd is evenwichtig samengesteld en bevat eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels. Concreet betekent dat (minstens) 50 g vezelrijk brood (koolhydraten) – geen wit brood dus – besmeerd met wat boter (vetten) en confituur, een stuk fruit (koolhydraten en vezels) en een melkproduct zoals yoghurt of platte kaas (eiwitten).

Als u in de late namiddag een vreselijke hongeraanval krijgt, eet dan ’s middags bij uw maaltijd nog een stuk fruit en een melkproduct. Zo houdt u het langer vol. Of kies resoluut voor een vieruurtje van koolhydraten en eiwitten. Dat is vers of gedroogd fruit en een potje platte kaas, of fruit met een hardgekookt ei.

Hongeraanvallen uit trek

Is uw hongergevoel in feite gewoon trek in iets?

Dan voelt u zich overspoeld door een sterke of minder sterke emotie en hebt u trek om iets te eten. Vaak bent u er zich niet van bewust dat die trek voortkomt uit die emotie.

Maar datgene waarin u trek hebt, is wel iets zoets, heel zoet zelfs! Geen stuk fruit, en al helemaal geen yoghurt of een hardgekookt ei, ook al zou u dat voor een hele poos kunnen vullen.

U denkt dat u honger hebt, maar als u het goed analyseert, hebt u in feite niet echt honger. Anders zou dat stuk fruit of de yoghurt of het hardgekookte ei heel welkom zijn.

Waar komen de hongeraanvallen uit trek vandaan?

Uit een verstoord evenwicht in uw voeding. Het evenwicht tussen de suikers (snelle suikers) en de eiwitten is zoek.

Als meer dan 5% van de calorieën die u dagelijks opneemt  door suiker wordt geleverd, overschrijdt u de dosis die voor uw lichaam aanvaardbaar is.

Bent u een vrouw en doet u zelf de aankopen voor uw normale, dagelijkse 2000 calorieën? Weet dat 25 g suiker (100 calorieën) de juiste dosis is (1 g suiker = 4 calorieën). Lees de verpakking van de producten waar u makkelijk naar grijpt als u zin hebt in iets zoets. Lees ook de etiketten op de dranken die uw dorst alleen maar erger maken en op de industrieel bereide desserts waarmee u uw maaltijd beëindigt. Bereken dan wat u dagelijks aan suiker naar binnen werkt.

Al die suiker verstoort de ingewikkelde chemische processen in uw lichaam. Het zorgt ervoor dat u er almaar meer eet en het zorgt ervoor dat uw bloedsuikerspiegel constant op en neer gaat. Die chemisch gestoorde toestand ontregelt ook uw eetgewoonten. Als u net iets zoets gegeten of gedronken hebt, stijgt uw bloedsuikerspiegel en u zult zelfs als het etenstijd is geen honger hebben.

Remedies tegen hongeraanvallen uit trek

U verbieden om iets zoets te drinken of te snoepen is niet de juiste oplossing. U zult zich dan slecht voelen, gefrustreerd en dat zal de emotionele stress waardoor u trek in suiker krijgt niet wegnemen. U moet u ertoe brengen om u geleidelijk aan te ontgiften tot u echt geen trek meer hebt in al die dingen.

Om dat te bereiken, moet u beginnen om de dosis eiwitten bij elke maaltijd, maar vooral bij het ontbijt,  op te voeren. Eet een stevig melkproduct (verse of gefermenteerde kaas) of een snee ham of twee roereieren of een omelet. Eet daarbij volkorenbrood (minstens 50 g) met wat boter en een stuk fruit (voor de vezels).

U zult het zien: door dat stevige ontbijt zal uw trek in suiker in de voormiddag minder dwingend zijn, ook als u zenuwen of stress hebt.. De kans is zelfs groot dat u er helemaal niet aan denkt!

Eet ‘s middags een goed stuk vlees of als het kan een grote moot vis, daarbij een stevige portie groenten, een melkproduct en een stuk fruit. En eet daar volkorenbrood bij. Die belangrijke aanvoer dierlijke en plantaardige eiwitten, trage koolhydraten en vezels zal u helpen om uw bloedsuikerspiegel evenwichtig te houden.

Als u ondanks alles toch nog een lichte trek in suiker krijgt, verplicht u dan om een potje yoghurt of platte kaas te eten, of een hardgekookt ei. De eiwitten zullen uw trek in suiker breken.

Drink water

En geen frisdranken of lightdranken! Die houden uw goesting naar suiker alleen maar in stand, ook als er geen suiker in zit en u niet die snelle koolhydraten leveren die uw bloedsuikerspiegel ontregelen.

Het vraagt misschien wel wat wilskracht. Probeer als u dorst hebt eens een groot glas water (zonder ijs en ook niet ijskoud) te drinken om uw dorst te lessen.

U zult zien dat die gewaarwording zo veel krachtiger is en veel meer deugd doet dan het zeemzoete van een zoete frisdrank die uw dorst niet lest. U zult zelfs zin hebben om het opnieuw te doen.

Op die manier zult u vrij vlug verlost zijn van de hongeraanvallen, of ze nu voortkomen door echte honger of gewoon door trek. En u zult ook de overtollige kilo’s kwijtraken die erdoor zijn bijgekomen.

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/01/2014
Origineel artikel geschreven door Paule Neyrat, Diëtiste op 27/04/2011

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Tussendoortjes: middeltjes om er komaf mee te maken!